20 Eylül 2021 Pazartesi

BABAMIZ HACI ŞERAFETTİN GÜLER






HACI ŞERAFETTİN GÜLER

6/26/2011 - Babamız

Kategori: gemic-koyunden-basarili-insanlar , Yaşam


Babamız için Mevlit Okuttuk.


6/25/2011 - BABAM 93 YAŞINDAYDI...

Kategori: DÜRÜST İNSANLAR


Bundan 93 yıl öne 30 ağustos günü dünyaya gelen babam, herkes tarafından sevilen ve dört oğul sahibi müslüman bir insandı. hayatı boyunca, hiçbirzaman harama yeltenmamiş. Zararına da olsa hep doğru söylemiş. Namazını orucunu tutmuş. Zetatını vermiş. Hacca da gitmiş, İbadetlerini aksatmadan yapmış. Mümin bir kişiydi. Köyümüzün başarılı şahsiyetlerini yazmaya başladığımda, Kardeşim Orhan'ın oğlu Özer Güler: "-Hasan Amca niye Büyük Babam Hacı Şerafettin Güler'i de yazmıyorsun" diye bir hatırlatma yaptı. Çok isabetli bir söz olarak kabul ettim. Öyleyse yazayım. Babam kendisini çok anlatmazdı. Bu aşağıdaki bilgiler onu tanıyanlar tarafından aktarıldı. İçimde yer etti. Şimdi yazıyorum.



Bu sene yani 2011 yılı nisan ayının yirmialtıncı gününde ahirete intikal eden babamın doğum yeri Karamürsel- Dereköy'dür. Baba tarfından dedesi Arnavut selim'dir. Anne Tarafından dedesi ise Yalova-Çukurköy'den Seyit Ahmet'tir. Seyit Ahmet'in babası Salim dede 93 harbinden sonra, türkiye'ye hicret eden Bulgaristan Türklerindendir. Arnavut Selim ise adından da anlaşılacağı gibi, Arnavutluktan göç eden bir ailenin evladıdır. Yani Hem babaannemin sülalesi, hem de dedemin sülalesi o büyük harpten sonra yurdumuza sığınan Balkan Türklerindendirler. İleri ki sayfalarda annemin de sülalesini yazacağım. Babamın anne tarafından sülalesi, Yavuz Soy ismini almışlar. En çok yalova'da olmak üzere İstanbul'da da akrabalarımız vardır. Sözü dinlenir. Yalan bitlmez. Namus ehli insanlardır. Babamın baba tarafından sülalesi ise Güler soy ismini almışlardır. En önemli şahsiyet, Selim Güler Amcamdır. Kendisi Karamürsel'de Hafız Selim diye tanınırdı. Yediden yetmişe herkesin sevdiği müstesna bir insandı. 53 Yaşında iken kalb krizi sonucu vefat etti. Büyük bir cemaat eşliğinde DEREKÖY mezarlığına götürüldü. Mezarlıkte evliya türbesinin hemen yanında kabri vardır. İki oğlu ve iki kızı vardır. Ayrıca Babamın iki halası vardır. Halalarının çocukları ve torunları vardır. Kendileri ile görüşüyoruz. Çok sevecen insanlardır. Karamürsel'in sevilen saygı duyulan kişileridirler..

Gelelim babama:

Babam Hacı Şerafettin Güler

Babam Şerafettin Güler
Havası suyu tertemiz köyümüzün, temiz şahsiyetlerinden biridir.
Kendisi 1919 doğumludur..
Allahu Teala ondan ve onu sevenlerden razı olsun. Amiiin...
Babam 1919 yılında Kocaeli 'nin Karamürsel ilçesi DERE Köyü'nde dünyaya gelmiş.O köyde babamın dedesine Arnavut Selim derlermiş. Dedem Hasan Tabiiki o yıllarda başlayan Kurtuluş Savaşı için askere alınmış. Çeşitli cephelerde savaştıktan sonra, köyüne dönmüş.
Fakat Dedemin baba evi yurdumuzu terkeden düşmanlar tarafından, diğer insanların evleri gibi yakılmış, yıkılmış harabeye dönmüş. O yıllarda henüz 17 yaşında olan babaannemi de kendi babası daha savaş zamanında iken yanına almış.Babam gözleri dolarak anlatır: Babaannemin kızkardeşi Hayriye Teyze devamlı surette sanki bir öz anne gibi yeğenini hep sırtında, kucağında taşımış. Babaannemin de o sırada etraftaki insanlar için kıt kanaat yiyecek maddeleriyle yemekler hazırladığını söylerlerdi. Babaannemin o günlerden kalan nefis yemek hazırlama ustalığına ben de yetiştim çok şükür. Hayriye Teyze ve Naciye Babaannem nur içinde olsunlar. Amiiiin.....

Dedem Babamı ve Babaannemi almak için onların bulunduğu köye(Yalova-ÇUKURKÖY) GİTTİĞİNDE MASUM BİR TEPKİ GÖRMÜŞ. Babaannemin babası SeyitAhmed:
-Oğlum sizin eviniz yıkılmış. Senden başka kardeşlerin de var. Onlar evi yaparlar. Sen burada kal burada size ev var. Yok kalmam diyorsan, git evini yap, ondan sonra hanımını ve çocuğunu al git demiş.
Fakat dedem savaştan yeni döndüğünü, yanında hanımını ve çocuğunu istediğini, hemen şimdi istediğini. İnşaatdaki işçilere yemek yapacak bir insana da ihtiyaçları olduğunu söylemiş. Dinletememiş. O dağ gibi savaş geçirmiş, mağrur adam bu sefer babaannemi görmüş. ona:
-Naciye gel beni dinle, beraberce gidelim. Babam bizi bekliyor dediyse de babaannem:
-Ne var bunda ev yapımı en fazla 3 ay sürer senelerce bekledim. 3 ay daha bekleyelim. ben babamın sözünden çıkamam demiş.
Babamın anne tarafından dedesi SeyitAhmed 1877 savaşından sonra delikanlı bir çağında Balkanlardan göç eden bir Türk ailesinin ferdi.
Önce Ailesi ALTINOVA Beldesine yerleşmiş. Şimdi
İlçe..Oradan Çukurköy'e kendisi gelip yerleşmiş.O Köyün sevilen sayılan bir insanı olmuş. O da kendince çok iyi karar verdiğine inanmış.

Dedem babasının yanına yalnız döndüğünde
derhal kendi köylerinden maviş gözlü Hafize Hanım'la evlendirilmiş. O yıllarda medeni kanun yok. Erkekler birden fazla resmi nikah kıyabiliyorlar.

İşte babacım daha 3 yaşında hiçbirşeyden habersiz,fakat analı-babalı öksüz kalıvermiş.
Sene 1922...

Babam o tarihte daha 3 yaşında bilse annesini veya babasını ikna eder."beni analı-babalı öksüz bırakmayın"diye onların ayrılmasını belki de önleyebilirdi. Kader işte. Olacaklar elbet olur.Dedemin ikinci hanımından babamdan 14 yaş küçük benden ise 14 yaş büyük olan SELİM Güler amcam olur. Rahmetli amcamı çok severdik. O da bizi çok severdi. Zaten kendisinin annemin kardeşiyle evlenmesine vesile olduk. Nur içinde yatsın. Allahü Teala rahmet eylesin.

Annem ise Gemiç Köyünün sevilen ve bilgili kişisi Halid Efendinin kızıdır.Dedem yıllarca Köyümüzde muhtarlık yapmış. Ve köyümüzün seçkin bir ailesinin ferdiydi.

Babamın annemle evlenmesinin hikayesi, babaannem dedemden ayrılınca, uzun seneler baba evinde kalmış. Daha sonra Gemiç Köyünde
Ahmet Çavuş ile evlenmiş.Naciye Babaannem köyde kendisini kabul ettirmiş, herzaman misafiri olan , saygı gören bir insandı. Babamın annesinden 6 kardeşi daha var.Hepsi de babamı çok sevip saygı gösterirler. Amcalarım ve amcalarımın çocukları kalabalık bir aileyiz. Amcalarımın babası Ahmet Çavuş dedem bizi çok severdi. Babaannemin vefatından sonra bile bizi hep öz evlat gibi sevmiş ve kollamıştır. İşte babam Şerafettin Güler, Annesi ile beraber, Gemiç Köyüne gelir.
Evlenme çağına geldiğinde ise, köyümüzün ileri gelenlerinden, Halit Efendinin kızı( Annem Halide Orhan) ile evlenir. 18 Mart 1946
Tam 65 yıl var ki evliler. Dört Çocukları var.
Hasan Güler: 65 Yaşında
Orhan Güler: 62 Yaşında
Turhan Güler:54 Yaşında
Burhan Güler. 52 Yaşında.
Not: yukarıdaki bilgiler 2011 yılı 25 Haziran Tarihi itibariyle...yazılmıştır..

Sevgili Babamız, Köyümüzün sevilen bir insanıydı. Çok emin olarak söylüyorum. Herkesle iyi geçinmiştir. Uzun ömrü müddetince kimdenin kalbini kıracak bir davranışı olmamıştır. O sadece bizi daha iyi nasıl yetiştiririm, heyecanı ve çalışması içinde olmuştur. Yukarıdaki Resimde İki oğlu ile beraber görülüyor. Resimi ben çektim. Kardeşim Orhan, Kardeşim Burhan ve tabii resimde olmayan ben Hasan ve Kardeşim Turhan babamıza layık birer evlad olmak için çırpınıyoruz. Allahu Teala babamıza rahmet eylesin. Amin. hasanguler@mynet.com Bana ulaşmak için yukarıdaki e-mail adresini kullanın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder