3 Ocak 2015 Cumartesi

GEMİÇLİ HAYDAR BEY




GEMİÇLİ HAYDAR BEY

Haber Kaynağımız:

Samiye Kaplan (Haydar Bey'in kızı)

Ali Haydar Aras (Süleymanov)
Ali Haydar Aras (Süleymanov) 22 Mayıs 1903 tarihinde Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de doğdu.
Hukuk Eğitimini bitirdikten sonra ilk görevini askeriyede yaptı. Ardından Hızı Şehrine tayin oldu. Orada ev sahibinin kızı ile ilk evliliğini yaptı. İlk eşinden üçü kız ikisi erkek olmak üzere beş çocuğu oldu. Çok mutlu sevgi, saygı dolu bir yuvası vardı.
Tayini nihayet doğduğu yer Bakü ’ye çıkınca, ailesi ile birlikte üç yaşındaki kaynını da yanında götürdü. Maksadı yedi çocuklu kayınpederinin yükünü azaltmak; aynı zamanda Bakü gibi büyük bir şehirde Necmettin’i iyi yetiştirip yüksek okullara göndermekti.
1941’de Almanların Rusya’ya saldırması üzerine ikinci kez askere çağırıldı.
Kırım’da askeri görevini yaparken, 1943’den itibaren ailesi ile irtibatı kesildi. Çünkü Almanlar; eğer kendilerine yardımcı olurlarsa, Rus baskısından ülkelerini kurtaracaklarına söz vermişlerdi. Böylece Diğer birçokları gibi SS Kozak askerlerine katıldı.
1943-1945 Berlin’de siyasi gazetelerde yazar olarak çalıştı.
1945’de Almanların yenilmesi üzerine U.S. Askerleri tarafından esir olarak İtalya’ya sürüldü.
Tam Amerikalılar Ruslara teslim etmek üzere iken, 450 esiri Kral Faruk özel gemisi ile bizzat Mısır’a kaçırır. İçlerinden biri de Ali Haydar Süleymanov’dur.
1946-1948 yılları arasında kral Faruk’un başta Harası olmak üzere kilometre karelerce büyüklüğündeki çiftliğine genel müdür olur ve lüks bir konakta yaşar. 
Bütün dünya isim koymuştur. Demir Perde! Maalesef kendi güzel ülkesi de sımsıkı içeridedir. Kuş uçurtmazlar. Vatanına, eşine, evlatlarına ulaşması olanak dışıdır. Bu durumda kendisi ve diğer esir arkadaşları kendileri gibi Türk olan kardeşleri ile Türkiye’de yaşamak isterler ve Türkiye’ye sığınırlar. CHP zamanı TBMM’den toplu Türk uyruğuna girme izni çıkar. Ali Haydar Süleymanov Aras soyadı alır.
Tüm haklarını alıp, işi oluncaya kadar kral Faruk’un talimatı üzerine Kral Faruk’un halasının kızı Prenses Emine Hanımefendi’ye ait Mermer Köşk’te misafir olur. Bu arada, orada görevli olan Canan Hanımefendi’nin yeğeni Nazik Belin’le ikinci evliliğini yapar 1951.
Önce Aksaray ardından Bakırköy’de ikamet ederler. Önce Halkalı’daki Ada Çiftlikte, ardında Sarıyer- Kilyos arası bulunan Bozkurt Tavuk Çiftliğinde yönetici olan Ali Haydar Bey; Hulusi Emek adında bir iş adamının Gemlik Gemiç Köyündeki kayınpederi Osman Gemiç’e ait yerleri tavuk çiftliğine dönüştürmek istemesi üzerine; oluşturmak ve yönetmek amaçlı Osman Bey’in çiftliğine eşiyle birlikte yerleşir.
Her yıl zeytin zamanı Gemiç Köyüne çalışmak için gelen Mustafa Çakıcı’nın o yıl ilk defa ailesi ile gelmesi, ardından çiftlikte işçi arandığını duyması üzerine çalışmaya başlaması üzerine Mustafa’nın kızını çok severler ve evlatlık olarak alırlar.
Samiye’ye daha iyi bir eğitim sağlamak için Gemlik’e taşınmalarına rağmen, sağlığında Haydar Bey Gemiç Köy mezarlığına defnedilmesini defalarca söylemesi üzerine 7 Mart 1967’de ebediyete gözlerini kapatması üzerine askeri ve sivil araçlar eşliğinde Gemiç Köyünde defnedilir.
Askeri araçlarla olma şansı Allah’ın bir hikmeti olarak oluştu. Şöyle ki! Hulusi Emek tavuk çiftliğinde traktör ehliyeti olup, kullanma salahiyeti sadece Gemiç’li Adem’e aitti. Dere Köy’lü genç işçilerden traktör kullanmaya meraklı Sarı Selim’in göz kaş arası traktörü kullanıp dereye yuvarlaması yüzünden tamirat çok pahalıya mal olur. Bunun üzerine sorumlu olan Haydar Bey’i İstanbul’a çağıran Hulusi Bey çocuk gibi azarlar; hemen oracıkta tamir parasını (17000 Lira) veren Haydar Bey işi terk eder.
Hulusi Bey’in bu densiz davranışını duyan Şükrü Paşa’nın oğlu Danış Ekim Bey hemen Haydar Bey’e ulaşır ve iki misli maaş teklifi ile Tuzla Çiftliğine yönetici olarak alır ve bir zamanlar Şükrü Paşa’nın oturduğu çiftlikteki konağı Haydar Bey’e tahsis eder.
Tuzla Çiftliğine ulaşım çok zordur ve sadece askeri araçlarla mümkün olması dolaysıyla Haydar Bey’e askeri araçlara binme yetkisi verilir. Bu vesile ile yakinen tanıyan tüm askeriye, özellikle yüksek rütbeli subaylarla yakın ilişkileri olur ve güzel dostluklar kurulur.
İlk Kalp krizini esir kaldığı İtalya’da geçiren Haydar Bey’i, ikinci kriz bir salı günü Gemlik’te yakalar. Osman Bey’in grip olduğunu duyan Haydar Bey ziyaret etmek üzere evden çıkar. Osman Bey’in evine yakın yokuşu çıkarken tekrar kriz gelmesi üzerine 7 Mart 1967’de bu değerli varlığı 64 yaşında kaybederiz.
O hafta yayınlanan Gemlik Gazetesi sayısını sizlere ekte sunuyoruz.

O’nun ne kadar dürüst, değerli ve mükemmel oluşunu anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır.
İyi ki vardın, iyi ki seni yakinen tanıdık ve yüreklerimizin en nadide köşesine gömdük.
Allah Rahmet eylesin! Mekânın cennet olsun.

Not 1: Demir Perde aralandıktan, hatta iyice açıldıktan sonra, babamın torunlarının dedelerinin mezarını ararlarken yardımcı olan Büyük İzzetlerin Torunlarından Halil Türe’ye yürekten teşekkür ederim. Sadece mezarı değil, dört sene torunu Aydın’ın cep telefonunu ofisinde dikkatlice saklaması ve benim 42 sene üzerine Halil kardeşimi aramam üzerine bana telefonu ulaştırmakla bizlerinde birbirimizi buluşturma sevabına erişen Halil Kardeşimi ta Almanya’nın Köln Şehrinden kucaklıyorum ve bu dünyalık ve öteki dünyalık bütün hayırlı dualarının kabulünü niyaz ediyorum.
HALİL FİKRET TÜRE
(Halil Fikret Türe Öncelikle eski günleri hatırlattığınız için çok teşşekür ederim. Çok duygulandım.Size bir parça yardımcı olabildiysem benim için büyük bir mutluluk.Hepsi nur içinde yatsın güzel insanlar güzel günlerdi.Hepinize çok selamlar sağlık ve mutluluk dolu nice yılları tüm aile birlikte yaşamanız dilekleriyle..).
Not 2: Gemiç Köyü’nün yetiştirdiği nadide şahsiyetlerden biri olan Sayın Hasan Güler kardeşimizin bu güzel çalışmaları başlatarak, bu önemli değerlerin tekrar gündeme gelmesini sağlamasından dolayı kendisini yürekten kutluyorum.
Not 3: Hiçbir şey tesadüf değildir. Her şey Allah’ın hikmetidir. Bu satırları yazmamın Mevlût Kandili’ne rastlaması bile.
Bu vesile ile! Hepimiz Allaha emanet olalım. 
Tüm Rahmete kavuşan yakınlarımızın Mekânları cennet olsun. AMİN! 
SAMİYE KAPLAN

HAYDAR BEYİN HANIMI VE KIZI SAMİYE KAPLAN



Not: Yukarıdaki bilgilere bir nebze katkıda bulunmak isteriz. Haydar Bey Gemiç Köyünde uzun yıllar kaldı. Yukarıdaki hayatında da anlatıldığı gibi Osman GEMİÇ arazisinin daha doğrusu çiftliğinin Zirai sorumlusuydu. Tavuk Çiftliği üzerinde örnek çalışmalar, yaptı. Kendisinden sonra da bu civarda Tavuk yetiştiriciliği hep onu örnek alarak yapılmıştır.
Bir okul gezimizde bizi öğretmenimiz Ahmet Vehbi Altıner

(ki öğretmenimizle ilgili bir hatırayı aşağıdaki bağlantı adresinde yazdım. Okuyacağınızı umuyorum.) Tüm okulu Tavuk Çiftliğine de götürdü.
http://gemicliler.blogspot.com.tr/2015/01/ilkokul-ogretmenim-ve-cocuklugum.html?showComment=1420280154572#c9057617663416679848
İşte ilk defa orada Haydar Beyi gördüm. Adeta bütün öğrenciler ona hayran kaldık. Bizlere bir öğretmen gibi, tavuk yetiştiriciliğini, yumurtanın ekonomiye faydasını anlattı. Orada büyük kazanlarda her türlü mikroptan arındırılarak elde edilen tavuk yemi çalışmasını da görsel olarak anlattı. Hayran kaldık. Ne zaman bir tavuk görsem, ne zaman bir yumurta alsam ilk önce Haydar Bey aklıma gelir.
Onun hukukçu olması, Rusyadan önce Mısır'aoradan da Türkiye de Tuzla'ya gelmesi ve daha sonra da GEMİÇ KÖYÜ'ne gelişi yukarıda anlatıldı.
Burada ilave edeceğimiz konu: Haydar Bey'in Gemiç'te Ahmet Çavuşlar sülalesinden Ahmet Çavuş Torunu Hacı Zeki Gürşahin'in çiftliğini alışı ve oradaki hayatı olacaktır.
Hacı Zeki Gürşahin vefat etmeden önce, tüm mal varlığını kızına devretmişti. Benim babam bu adı geçen Hacı Zeki Gürşahin Çiftliğinde tam ve aralıksız 19 sene ortakçılık yaptı. Babam Şerafettin Güler'in Annesi Naciye Hanım Hacı Zeki Gürşahinin kardeşi Ahmet Çavuş'un üçüncü eşidir. Tabii babaannem evlenirken yanında oğlu Şerafettin Güleri de getiriyor.  Sonra babam da tıpkı Haydar Bey gibi bu GEMİÇ KÖYÜ'nü çok seviyor. Orada kalıyor. Ve şimdi bu mezarlıkta onun da bir yeri var. 
 Burada anlatmak istediğimiz konu Haydar Bey ve bizim aramızdaki bir önemli espri'dir.
Çiftlik alınınca, Çiftliğin yeni sahiplerinden Erenoğlu Mustafa Bey, Kardeşim Orhan'ı Gemlikteki satış dükkanına yetişmesi için aldı. Allahu Teala Rahmet eylesin, Mustafa Erenoğlu ve Haydar Bey'den.

Haydar Bey 1967 yılında ölmeden bir iki gün önce, benimle ciddi bir konuda görüştü. 
Özetle benim tahsil giderlerimi karşılayabileceğini, bu paranın tamamen yardım olarak verileceğini, eğer istersem ben de bir başka muhtaç talebeye ileride yardımcı olabilecektim. Benim için verilen para ödünç olmayacaktı. Kendisinin kalb hastası olduğunu, fakat kendi ailesine de bu yapacağı yardımı söyleyebileceğini de ilave etmişti. Yani benim geleceğime yön vermek istiyordu. Kendisisinden birkaç gün müsaede istedim. Fakat o daha acele davrandı. Osman Gemiç Bey'i ziyaret ettiği gün, kalbine yenik düştü. Tabii yukarıdaki bilgiler akim kaldı.  Sağlık olsun.
Yukarıdaki hatırayı, Haydar Bey'in ne kadar yardımsever ve muhterem bir şahsiyet olduğunu anlatmak için yazdım.
Allahu Teala Rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

 Köyümüz mezarlığını her ziyaretimde kabrinin  başında dua okuyorum. Bu yazıyı okuyanlardan da dualar beklerim.
İyiler azaldı. Kalanların da kıymetini bilelim.

Gemiç Köyünde 27 ARALIK 2014 Tarihinde bir iyi insan, Köyün köklü sülalesine mensup Raşit Uslu vefat etti. O da tıpkı Haydar Bey gibi, kalb ine yenildi. Yaşı da Haydar Beyin öldüğü yaş neyse o...
RAŞİT USLU
Arkadaşım Raşit Uslu'ya da Allahu Tealadan Rahmet diliyorum. Tüm Gemiçlilere ve elbette Hanımına, Oğulları Mehmet ve Serkan'a ablası Yüksel Bolu'ya, Kız kardeşi Yücel Kostak'a yeğenlerine ve Raşit Uslu'yu tanıyan herkese başsağlığı diliyorum. Bu yazıyı okuyan herkesten de dua bekleriz..

Haydar Bey hakkında bilgilere sahip okuyucularımızın da ilave yazıları olacaksa ve uygun görülürse ki,  ailesine yani Kızı Samiye Kaplan'a sorduktan sonra burada yayınlanacaktır.
Saygılarımla.
Hasan Güler
4 OCAK 2015 PAZAR

Yukarıdaki yazının içeriğine ışık tutacak yorumları da buraya yazmak istedim.
BİNNAS TAŞDELEN

Binnas Taşdelen İnsan hayatında en büyük acılardan bir tanesi de doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalmalarıdır ...O tarihte ve daha sonraları da şimdi de bu hep böyle devam etmiş devam etmektedir... dünyada ne enterasan insan hayatları var. bunlardan bir tanesi de senin büyüklerinin hayatı..İstemeden de olsa kader onları bir yerden almış bir yere savurmuş. hayat mücadelesi ve acıları yaşamışlar..Yazıyı okuduğumda duygulandım.. kendi ailem ( anne ve baba ) tarafımdaki anlatılan hayatlar geldi aklıma..Zorunlu göç ve savaşlar ,,17 sene İngilizlere esir kalmalar v.s. gibi. benim ailemde de yaşamışlar acıları... Güzel tarihe yol tutan torunlara geçmişteki büyüklerini hatırlatan güzel bir yazı...Rahmet olan tüm büyüklerin mekanları cennet olsun Hasret ve sevgiyle , sevgili Samiye'ciğim.... 

SÜLEYMANOV RUBİL
Süleymanov Rubil Allah rehmet elesin

NASUH KAPCI
TC Nasuh Kapci Samiye teyzecigim, cok güzel bir hayat öyküsü.. bir nefeste, büyük ilgiyle okudum..elinize saglik... mekani cennet olsun..


GEMİÇLİ HASAN GÜLER
Hasan Güler Mevlid Kandili dolayısıyla da sizin ailenizin ve bu yorumları okuyan herkesin iki cihanda rahat olmasını diliyorum. .

Hasan Güler Allahu teala razı olsun. Tam da Mevlid Kandilinde yukarıdaki bilgiler geldi. Eğer izniniz olursa. 
GEMICLILER sayfasında yazmak isterim.


SAMİYE KAPLAN

Samiye Kaplan Gemiçli Hasan Güler tabii ki memnuniyetle heryerde paylaşa bilir yazı yaza bilirsiniz.

AŞAĞIDA SİZE BİR YORUM DAHA SUNUYORUM.
YORUM SAHİBİ GEMLİKLİ HALİL FİKRET TÜRE
FAKAT ANNESİ GEMİÇLİ
İZZETLER SÜLALESİNDEN
SAMİYE KAPLAN KARDEŞİMİZE ÇOK YARDIMLARI OLDU.
ZANNEDERSEM Kİ TAM OLARAK BİLMİYORUM.
HAYDAR BEY GEMLİKTE BULUNDUĞU YILLARDA
HALİL FİKRET TÜRE AİLESİYLE DE İYİ KOMŞULUKLARI VARDI.
İŞTE YORUM AŞAĞIDA:

HALİL FİKRET TÜRE

Halil Fikret Türe Öncelikle eski günleri hatırlattığınız için çok teşşekür ederim. Çok duygulandım.Size bir parça yardımcı olabildiysem benim için büyük bir mutluluk.Hepsi nur içinde yatsın güzel insanlar güzel günlerdi.Hepinize çok selamlar sağlık ve mutluluk dolu nice yılları tüm aile birlikte yaşamanız dilekleriyle.



http://www.orhangazigemic.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder