15 Ağustos 2014 Cuma

Bugünkü Yazıda Zeytinyağı olacak.



Zeytinyağı

Zeytinyağı doğal bir ilaçtır. Gıdalarımız arasında sağlık ve tabi oluşu ile önemli bir yer tutar.
Zeytinyağı denince akla GEMLİK gelir. 

Gemlik ile Gemiç Köyü Özdeşmiştir. 

Gemiçliler Gemlik'te önemli bir Nüfusa sahiptirler. 

Bu yazıda ZEYTİNYAĞI HAKKINDA kısa bilgiler var. Zeytinyağı çok faydalı bir gıdadır. Onlarca faydasının yanında birkaçı şunlardır. Burkulma ve incinmelerde kullanıldığı gibi, kapalı yanıklara sürmekde çok faydalıdır. Safra taşlarına, sarılıklara ve karaciğer sancılarına iyi geldiği bilinmektedir. Cilde ve saçlara da çok faydalıdır. Saçları dökülenlere, 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç diplerine sürerek 1 saat bekletin. Daha sonra yıkayın, arada bir tekraarlanması iyi olur. Zeytinyağı kandaki kolestrol seviyesini yükseltmiyor, ayrıca atar damarlarda kan pıhtısı riskini de yok ettiğinden zeytinyağı tüketiminin çok olduğu yerlerde kalp ve damar hastalıklarından ölüm en düşük seviyede olmaktadır.
Sıcak ve soğuk olarak tüketilse de her iki halde de gastrit ve ülsere karşı korunmada etkili olmakta, safra salgısını harekete geçirmekte, safra kesesinin boşalmasını düzenleyerek safra taşı riskini de azaltmaktadır. Zeytinyağı, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirir, barsakları çalıştırıp sindirimi kolaylaştırır, kemik zafiyetini ve diş çürümelerini önler. Kanımızdaki zehirli maddeleri çepeçevre sararak etkisiz hâle getirir ve vücuttan atılmasını sağlar. E vitamininin kaynağıdır. Yüksek tansiyonu düşürür ve vücutta taş oluşmasını önler. Zeytinyağı, kötü kolesterol LDL düzeyini azaltıp, iyi kolesterol HDL'yi ise korur yahut arttırır. Bütün yağlar, az çok mide ve barsakları yorduğu hâlde, zeytinyağı hiçbir zarar vermeyip aksine kuvvetlendirir. Ham olarak yenebilen tek yağdır. Barsakları tembel olanlar, her sabah aç karnına bir yemek kaşığı zeytinyağı içmelidir. Cüzzam, ekzama, yara, çıban, sivilce, kurdeşen ve benzeri cüt; hastalıkları her gün zeytinyağı sürmekle iyi olur. Adale sertleşmesine, çürümesine ve mafsal ağrılarına karşı krem gibi sürülür. Zeytinyağı kürünün sayısız faydaları vardır. Biri de barsak parazitlerini vücuttan atması. Zeytinyağı küründe yaşa ve kiloya göre sabahları aç karnına su ile karışık olarak iki-üç çorba kaşığı veya bir fincan içilir.




ZEYTİNLİ TAVUK (6 KİŞİLİK)




















 
 
Malzemeler






6 dilim tavuk biftek

1 demet maydanoz

Yarım su bardağı
Zeytinyağı 1 su bardağı biberli yeşil zeytin 1 cay kasığı karabiber Tuz













 
 
Yemeğin Tarifi



6 dilim tavuk bifteğini keskin bir bıçak yardımıyla şerit biçiminde doğrayın. Maydanozu ince kıyın. Tencereye bir su bardağı zeytinyağını döküp, kızdırın. Tavuk etlerini ve kıyılmış maydanozu tencereye alıp çevirerek kavurun, 2 su bardağı biberli yeşil zeytini halka halka doğrayın. Tencereye alın. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. İçine 2 cay kasığı karabiber ve tuzu ilave edin. 2-3 dakika bu şekilde karıştırın. Ocaktan alıp, sıcak servis yapın. Not : Tavuk bifteği kasabınıza hazırlatabileceğiniz gibi marketlerden hazır olarak ambalaj içinde de satın alabilirsiniz. Fileto dilimlerini mümkün olduğu kadar yuvarlak bir biçim vererek dövmeli veya kasaba dövdürmeli. Tuzlayıp kekiklemeli ve böylece bir saat kadar buzdolabında dinlendirmeli.









Dondurulmuş yeşil zeytin yerine arzunuza göre siyah zeytin de kullanmanız mümkün.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder